Belka
Poniedziałek, 20 Maja 2024   imieniny: Aleksander, Bernardyn, Bazyli
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Czy Polska żywność ma szansę odnieść sukces za granicą?

Data publikacji: 2017-09-26, Data modyfikacji: 2017-09-26
A A AWydrukDrukuj  
 
Czy Polska żywność ma szansę odnieść sukces za granicą?

14 października w Warszawie hodowcy z całej Polski spotkają się z ekspertami, aby porozmawiać o perspektywach polskiej żywności na międzynarodowych rynkach. Debata „Made in Poland – jak wykreować modę na polskie produkty? Polska żywność - szanse i perspektywy” rozpocznie I edycję Agro Days. Dni Hodowcy 2017. Według przeprowadzonych na jej potrzeby badań ponad 53% Polaków uważa, że krajowe mięso, wędliny i przetwory mięsne są lepsze od produktów zagranicznych.

Niewiele mniejszy odsetek wskazuje na pieczywo i wypieki (48%), a co trzeci badany - na warzywa i owoce oraz nabiał i produkty mleczne. Bardzo nisko, w porównaniu z zagranicznymi, oceniane są ryby, zboża i przetwory zbożowe, słodycze, a także alkohole.

Polskie produkty znakomicie radzą sobie na rynkach europejskich. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ubiegłym roku wyeksportowaliśmy do UE żywność o rekordowej wartości 24,1 mld zł. Udział rodzimych produktów mlecznych i mleka stanowi 8,2 proc. całego rynku UE. Świetnie radzi sobie również polskie mięso – z udziałem na poziomie 10,4 proc. Eksperci zapowiadają, że to dobry czas, by otworzyć się na nowe rynki.  

Od kilku lat polskim hitem eksportowym jest niewątpliwie drób. W ślad za drobiarzami mogą pójść hodowcy bydła mlecznego, sprzyja temu koniunktura na rynku tego surowca. Kolejnym przystankiem w podboju światowych rynków będzie prawdopodobnie Azja i Afryka – zauważa Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus.

O perspektywach dalszego rozwoju rozmawiać będą eksperci i hodowcy podczas debaty, która odbędzie się w trakcie konferencji otwierającej Agro Days. Dni Hodowcy 2017W ramach panelu eksperci porozmawiają m.ino konkurencyjności polskiej żywności na arenie międzynarodowej, a także o bezpieczeństwie produkcji i preferencjach konsumentów. W debacie wezmą udział przedstawiciele Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Krajowej Rady Drobiarstwa, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Banku BGŻ BNP Paribas, hodowców oraz firmy De Heus – organizatora wydarzenia.

Na potrzeby debaty przeprowadzono badania na temat preferencji rodzimych konsumentów. Czy Polacy czytają etykietki na produktach, czy poprawnie odczytują oznaczenia? Gdzie kupują najlepsze jajka i co oznacza kod na nich? Co ich zdaniem wpływa na smak żywności? Ile spożywamy jaj, mięsa i mleka? Co w największym stopniu zachęca nas do zakupu i dlaczego nie jest to cena? Co z tym GMO? A z antybiotykami? Odpowiedzi na te pytania będzie można poznać już 14 października.

- Nasze badania ujawniły ciekawy obraz polskich konsumentów. Wiemy już, co najbardziej cenią konsumenci, kto z kupujących zwraca uwagę na smak, kogo kusi atrakcyjna cena, kogo można przyciągnąć dobrym składem produktów, a kto jest w stanie zapłacić więcej za żywność wyższej jakości. Zgromadziliśmy także wiele cennych danych dla hodowców, m.in. opinii o sposobach żywienia zwierząt, o walorach polskiego mięsa i o jego postrzeganiu wśród konsumentów. Więcej na razie nie zdradzę, ale mogę zapewnić, że pełne wyniki zainteresują zarówno hodowców, konsumentów, jak i producentów żywności – dodaje Kamiński.

Po konferencji na odwiedzających czeka bogaty program warsztatów i paneli sektorowych. Przestrzeń targowa I edycji Agro Days. Dni Hodowcy 2017 została podzielona na trzy sekcje tematyczne: bydło, trzoda i drób. Swoją ofertę zaprezentuje ponad 65 firm ze wszystkich etapów produkcji zwierzęcej. Hodowcy z całej Polski będą mogli również skorzystać z specjalnych stref: pokazowej, konsultacyjnej i konferencyjnej. Nie zabraknie przestrzeni dla najmłodszych.

De Heus, Źródło artykułu: infowire.pl, Autor zdjęć: De Heus
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat jędrzejowski – powiat w południowo - zachodniej części województwa świętokrzyskiego z siedzibą w Jędrzejowie. W skład powiatu wchodzą gminy: Imielno, Jędrzejów, Małogoszcz, Nagłowice, Oksa, Sędziszów, Słupia, Sobków i Wodzisław, zajmując powierzchnię 1256,96 km kw.

    Atrakcje przyrodnicze stanowią: rzeka Nida , Rezerwat Przyrody w Lubczy, rezerwat „Gaj” w Jędrzejowie, Rejon Bocheńca nad Łosiną i Białą Nidą, tereny nad Nidą w stawach które wchodzą w skład rezerwatu Umianowice, Zbiornik retencyjny obok Zakrucza, pasmo wzniesień Sobkowsko – Korytnickich. Turystów przyciągają liczne szlaki turystyczne piesze, rowerowe (Szlak Rowerowy Mikołaja Reja, Ścieżka Rowerowa „Brzegi nad Nidą”, Szlak Rowerowy Wokół Bazy TKR w Sędziszowie, Szlak Północ i północny – zachód, Szlak wzdłuż torów Świętokrzyskiej kolejki dojazdowej), szlak wodny kajakowy na rzece Nidzie oraz szlaki samochodowe (Europejski Szlak Cysterski, Trasa Samochodowa „ Zamki, pałace i dworki Ziemi Jędrzejowskiej”, Świętokrzyski Szlak Literacki, Trasa Samochodowa „ Zabytkowe Kościoły Ziemi Jędrzejowskiej”). Wśród zabytkow powiatu wymienić należy: Archiopactwo Ojców Cystersów, Ruiny Bożnicy w Wodzisławiu, Zamek Rycerski w Sobkowie, Ruiny Zamku w Mokrsku Górnym, Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie czy Muzeum – Dworek Mikołaja Reja.

    Główną gałąź gospodarki regionu stanowi przemysł i rolnictwo.

    Przez powiat przebiegają dwie rogi krajowe: DK 7 i DK 78. W Jędrzejowie znajduje się także lądowisko sanitarne.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola